Dit moet je weten over een ergonomische werkplek

Dit moet je weten over een ergonomische werkplek

Wist je dat veel van ons dagelijks werk tot lichamelijke klachten kan leiden? Langdurig zitten kan bijvoorbeeld leiden tot pijnlijke nek- en schouderspieren en rugpijn. Een ergonomische werkplaats is bedacht om deze klachten te voorkomen en om werknemers in staat te stellen om productief en comfortabel te werken. In dit artikel bespreken we twee belangrijke aspecten van een ergonomische werkplaats: de hoogte van een zit-sta-bureau en de eigenschappen van een goede bureaustoel. Lees verder om meer te weten te komen over hoe u uw werkplek ergonomisch kunt optimaliseren.

Hoe hoog moet en zit sta bureau zijn?

De hoogte van een zit-sta-bureau hangt af van verschillende factoren, waaronder de lengte van de gebruiker en de hoogte van de stoel of kruk die wordt gebruikt tijdens het zitten.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat de hoogte van het bureau in de staande positie gelijk is aan de hoogte van uw ellebogen, zodat uw armen in een hoek van 90 graden op het bureau rusten. Een goede vuistregel is om de hoogte van het bureau op te meten terwijl u rechtop staat, uw armen ontspannen langs uw lichaam laat hangen en de hoogte meet vanaf de vloer tot aan uw ellebogen.

Voor de zitpositie kan de hoogte van het bureau worden aangepast, afhankelijk van de hoogte van de stoel of kruk. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de hoogte van het bureau in de zitpositie op ellebooghoogte is, zodat uw armen op een comfortabele hoek op het bureau rusten.

Als vuistregel kunt u de hoogte van het bureau aanpassen zodat uw ellebogen een hoek van 90 graden vormen wanneer u in de stoel zit. Dit kan betekenen dat het bureau lager is dan de hoogte die u gebruikt tijdens het staan. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw ogen zich op een comfortabele hoogte boven het bureaublad bevinden om spanning op de nek en schouders te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen dat het midden van uw computerscherm op ooghoogte is.

Waar moet een goede bureaustoel aan voldoen

Een goede bureaustoel moet aan verschillende eisen voldoen om comfortabel en ergonomisch verantwoord te zijn. Hieronder vindt u enkele belangrijke eigenschappen waar een goede bureaustoel aan moet voldoen:

Verstelbare zithoogte: de zithoogte van de stoel moet verstelbaar zijn, zodat u uw voeten plat op de grond kunt zetten en uw dijen horizontaal zijn met de grond.

Verstelbare rugleuning: de rugleuning van de stoel moet verstelbaar zijn in hoogte en helling, zodat u de stoel kunt aanpassen aan uw lichaam.

Verstelbare armleuningen: de armleuningen van de stoel moeten verstelbaar zijn in hoogte en breedte, zodat u uw armen op een comfortabele hoek op het bureau kunt laten rusten.

Goede lendensteun: de stoel moet een goede lendensteun hebben om uw onderrug te ondersteunen en te voorkomen dat u inzakt.

Ademende stof: de bekleding van de stoel moet ademend zijn en het materiaal moet comfortabel aanvoelen.

Stabiliteit: de stoel moet stabiel en stevig zijn en in staat zijn om uw gewicht te dragen.

Rolwieltjes: de stoel moet voorzien zijn van rolwieltjes die soepel en gemakkelijk bewegen op de vloer.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en behoeften bij het kiezen van een bureaustoel. Het kan nuttig zijn om verschillende stoelen uit te proberen voordat u een keuze maakt.

Professioneel advies

We raden je zeker aan om eens een kantoormeubelen specialist te bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld in de showroom van Van Garderen Kantoormeubelen een groot assortiment aan bureaustoelen en zit sta bureaus testen. Doordat een expert met je mee kijkt, kun je direct advies inwinnen over het beste product voor jou.