Kan ik mijn btw-aangifte uitstellen?

Kan ik mijn btw-aangifte uitstellen?

Als ondernemer ben je verplicht om regelmatig btw-aangifte te doen. Dit is een aangifte waarbij je aangeeft hoeveel btw je hebt berekend en hoeveel btw je hebt betaald. Deze aangifte moet meestal per kwartaal worden ingediend, maar soms kan het voorkomen dat je door omstandigheden niet in staat bent om op tijd je aangifte te doen. In dit artikel bespreken we of het mogelijk is om je btw-aangifte uit te stellen en onder welke voorwaarden dit kan.

Mogelijkheden om uitstel aan te vragen

In principe moet je als ondernemer de btw-aangifte op tijd indienen. Er zijn echter situaties waarin het niet mogelijk is om de aangifte tijdig in te dienen. Bijvoorbeeld wanneer je door persoonlijke omstandigheden niet in staat bent om de aangifte op tijd in te dienen. In dat geval kun je bij de Belastingdienst een verzoek om uitstel indienen. Als je een goede reden hebt voor het verzoek, wordt het uitstel in de meeste gevallen verleend.

Voorwaarden voor het uitstellen van de btw-aangifte

Als je uitstel wilt aanvragen voor de btw-aangifte, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld tijdig om uitstel vragen en een goede reden hebben voor het uitstel. Ook moet je kunnen aantonen dat je niet in staat bent om de aangifte op tijd in te dienen. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je in de meeste gevallen uitstel krijgen voor de btw-aangifte.

Hoe vraag je uitstel aan?

Als je uitstel wilt aanvragen voor de btw-aangifte van jouw business, kun je dat doen via het digitale portaal van de Belastingdienst. Je logt in met je DigiD en selecteert vervolgens het aangiftejaar waarvoor je uitstel wilt aanvragen. Vervolgens selecteer je de periode waarvoor je uitstel wilt aanvragen en geef je een reden op voor het uitstel. Als je alles hebt ingevuld, kun je de aanvraag indienen. Binnen enkele dagen ontvang je bericht van de Belastingdienst of je uitstel is verleend.

Wat zijn de consequenties van het uitstellen van de btw-aangifte?

Als je uitstel hebt gekregen voor de btw-aangifte, betekent dit niet dat je de aangifte helemaal niet meer hoeft te doen. Je moet de aangifte nog steeds doen, maar dan op een later moment. Houd er rekening mee dat er bij het uitstellen van de btw-aangifte wel een aantal consequenties kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een boete krijgen als je de aangifte te laat indient. Ook kan het uitstel leiden tot extra administratieve lasten.